Hege Storhaug nå sist i Dagbladbladet lørdag 18. april, og forsåvidt også Steinar Lem, argumenterer utifra en premiss som er gal. Premissen at muslimer kan betraktes som en gruppe, og at denne gruppen er et problem, er ikke riktig. Alle argumenter som starter fra en slik premiss vil føre til at debatten kjører seg fast i mistenkeliggjøring og personangrep.
Det er helt riktig at enkelte mennesker og grupperinger har et problem. De har et negativt eller uavklart forhold til liberale rettigheter og demokrati. Det gjelder enkelte muslimer, men det gjelder også kristne, jøder, ateister og alle mulige trosretninger. Skal man bekjempe antiliberal praksis som forekommer under dekke av islam, så må man fastslå at enkelte muslimer har et problem med sin demokratiforståelse, men man kan ikke dermed si at disse menneskene som mennesker er problemer. Ordenspolitiet må få lov til å tenke slik av og til, men samfunnsdebatt blir meningsløs hvis man ikke tror at man ved argumentasjon og demokratiske virkemidler (inklusive lovgiving) kan endre menneskers handlingsmønster. Der politiets ansvar slutter, ved handlinger som rammes av lovverket, må resten av samfunnet ta over og rette kritikk mot handlinger og holdninger vi finner uakseptable. Det betyr ikke at vi kan underkjenne menneskeverd og rett til å eksistere for de som har holdninger som er uakseptable. Har de lovlig opphold i Norge, har de til og med rett til å bo her.
Problemene som enkelte har i sin demokratiforståelse og sitt forhold til menneskerettigheter er rikelig dokumentert av Hege Storhaug og flere. Men: problemene som følger av manglende liberalitet, eller som blir vanskelige å løse på grunn av illiberale makt-mennesker, må løses der de hører hjemme. Av helsesøstre, leger, politifolk, NAV-ansatte og deg og meg når problemene vises. Mitt håp er at i framtida kan vi takle disse problemene direkte, og ikke gå løs på de grupperingene som har problemene. Det grunnleggende problemet med demokratiforståelse kan bare løses ved kunnskap og meningsutveksling.
Blåøyd?
Skal vi slippe all verdens problemer inn i Norge, og ta på oss å løse dem i lille Norge? Ja. Den mengden av verdens problemer som finner vegen til vårt lille hjørne, er ikke mer enn vi trenger for å holde oss skjerpet. Demokratiet trenger oppfrisking og nye bevis på sin berettigelse hver dag hvis ikke oppvoksende slekter skal sløves til lette bytter for tilfeldige demagoger. Bevisstheten om at verden henger sammen er vital for at vesten skal gi nødvendig prioritet til arbeidet for det internasjonale samfunnet. Miljø, økonomi og sikkerhet må vernes gjennom internasjonale overenskomster. Omveltninger i Afghanistan eller Somalia har vital betydning for Norges velferd og sikkerhet, og må følges opp av internasjonal handling.
Det er et problem at vi ikke har vært tydelige nok på kravene til samfunnsansvar og kampen for nabojentas rettigheter vis-a-vis f.eks forstokkede imamer (eller prester). Vi har faktisk latt oppvoksende slekter sløves. En grunn er at de som forsøker å ta opp problemene får klamme omfavnelser fra folk av Hege Storhaugs kaliber. Påpeker man at noen har et problem, kommer det snart noen og fyller på lista så vi får en liste med 100 problemer, enkelt-mennesker påstås å være selve hoved-problemet, og løsningen blir å kaste dem ut. Vi løser ikke problemet med omskjæring ved å sende gjerningsmenn og offer ut av landet!
Islam er et særtilfelle ?
Hege Storhaug sier at Jesus ikke ville anbefalt steining av noen. Det er godt mulig det, men faderen var ganske kompromissløs ved flere anledninger, og når det passer en "kristen" leder så sier han gjerne "øye for øye". Her må altså også kristendommen suppleres med holdninger og verdier som forteller hva som skal tillegges vekt i de hellige skriftene. Disse supplerende tankene kan også utmerket godt omfavnes av folk som kaller seg muslimer, og de kan avvises av ateister som vil "lage omelett". Vi må alle velge utifra oss selv å følge idealene om "frihet, likhet og brorskap" og at "min frihet stopper der den går utover din" og å "gjøre mot andre det du vil at de skal gjøre mot deg". Her kan ingen stole på noen åpenbaring, vi må satse på et hardt og vedvarende arbeid med å vise hvordan et samfunn fungerer bedre når de liberale rettighetene respekteres.
Leave a comment