Det er godt mulig at mange som kaller seg livssyns-humanister syns jeg burde ha vett til å la være å si dette, men her er altså hva jeg skrev før jul:
Den sterkeste gutten i klassen
Når du som 7-åring kommer på besøk til den sterkeste gutten i klassen kan det fort bli krevende. Vi kan håpe at den sterkeste i klassen er grei og ikke bruker sin styrke til å oppnå særfordeler. Vi kan håpe at han som kommer på besøk har indre styrke og ro nok til å oppfatte at vertskapet ikke utnytter stillingen sin.
Det er imidlertid fort gjort for han som er vant til å få viljen sin, å glemme å spørre. Det er fort gjort at gjesten har piggene litt ut, og tar alt i verste mening, sånn for sikkerhets skyld.
Ved juletider er det mange steder i Norge at den sterkeste gutten i klassen er «Den norske kirke». Skolene kommer de fleste steder på besøk til Kirka en gang før jul. Kirka oppfører seg ofte med ydmykhet og raushet, som gjør det til en trivelig del av juleforberedelsene å komme på besøk, også for oss som ikke hører til der.
Relasjonen mellom gjest og vertskap i skolegudstjenestene har ikke så mye med institusjonene å gjøre. Det som teller er hvordan ting skjer og oppfattes av den konkrete voksen-lederen og den konkrete eleven.
Sjøl tok jeg det greit da jeg deltok i skolegudstjenester som liten. Satt pent, men holdt munn under trosbekjennelsen. Jeg følte meg ikke mer aparte der enn andre steder. Likevel kan jeg levende forestille meg at det ikke skiller så mye fra en «grei» opplevelse til noe som kan gjøre veldig vondt. Det er ikke alle kristne som er like rause og inkluderende. Forskjellen på interessert undring og måping kan synes liten for den som gjør det, men kan ende opp med å oppfattes som verdsetting eller uthenging, avhenging av bittesmå nyanser hos avsender og mottaker.
Mitt poeng her er at
håndtering av skolegudstjenesten som institusjon er helt avhengig av
den konkrete personen som arrangerer, og den konkrete eleven som skal
delta. Når det er slik, så kan vi som samfunn legge til rette for
at de 7-åringene som tilhører ulike minoriteter har rett til fritak, og et relevant alternativt opplegg som kan hjelpe dem i de tilfellene hvor ting står i
fare for å skjære seg. Det kan man jo ikke vite på forhånd, så nok en gang er vi avhengig av tilstedeværende og medlevende voksne. Vi kan ikke ha et lovverk som sikrer oss
alle en smertefri oppvekst, men vi sørger for at alle har visse
rettigheter.
Det er veldig bra at skolene har den aller siste samlinga før jul, med en mandarin og kanskje noen levende lys, på sin egen grunn, «hjemme» hos klassen. Det må også gå an for majoriteten å forstå at noen føler at de sjøl ikke hører hjemme i kirkerommet. Da vil sjølsagt ikke skolen presse vedkommende til å delta i skolegudstjenesten. Jeg håper også at alle skjønner at en enslig 7-åring som blir igjen på skolen når alle andre drar til kirka, samtidig også føler det sårt å ikke være del i klassens fellesskap. Da håper jeg virkelig ikke han blir satt til å skrape tyggis av pultene -- med mindre han har en god tone med vaktmesteren, de gjør det sammen, og kanskje tar seg en pepperkake etterpå. Som sagt, dette gjelder enkelt-mennesker, og hvert tilfelle må vurderes individuelt.
Dette innlegget er ikke noe krav om nye regler eller forordninger. Det er en påminnelse til alle voksne som møter barn nå før jul.
Det jeg syns vi «utskudd» kan kreve, er at det finnes noen som viser oss tydelig at de setter pris på oss også, at vi ikke er mindre verdt. Selv om vi syns at det blir for klamt å være med i kirka når vi er 7 år.
Håkon Alstadheim
Livssynshumanist.