February 2012 Archives

Stedsutvikling med flere mål for øyet

| No Comments | No TrackBacks
Venstre vil at Stjørdal kommune skal være en god kommune å bo i for alle, enkel og rimelig å etablere seg i — samtidig som vi bygger framtidsløsninger som er kompakte og energi-effektive.

Stjørdal Venstres samarbeidspartner FrP gir breisida til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, fordi Fylkesmannen nedlegger innsigelse mot arealdelen til kommuneplan som Stjørdal Kommune har sendt på høring. Jeg må si at vi i Stjørdal Venstre godt kan skjønne mange av innvendingene fra fylkesmannen. Vi finner ikke grunn til å hisse oss opp, selv om vi også har stilt oss bak alle tilleggene som ble tatt inn i planen i siste runde.

Stjørdal kommune har faktisk brukt for kort tid på den siste runden med forslag som vi har forsøkt å innarbeide i planen, og resultatet er faktisk ikke helt bra. Prinsippene som ligger til grunn for innvendingene er til dels planfaglige og til dels begrunnet i nasjonale retningslinjer som Venstre mener det er all grunn til å følge opp så langt det er mulig. Samtidig må vi oppdatere planen så den tydelig viser de punktene hvor Venstre mener andre tungtveiende argumenter kan stå delvis imot det som følger av en slavisk, bokstavtro gjennomføring fra dag en av nasjonale retningslinjer innen ett bestemt fagområde. Det finnes avveininger, og ikke alt kan skje samtidig.

Mange av de planfaglige innvendingene handler kun om at vi må bruke noe mer tid på å gjøre våre intensjoner tydelige. Det er en god ting. Ett eller noen få steder kan det hende vi må revurdere hva vi ønsker å få med i arealplanen.

Det er imidlertid en prinsipiell vurdering som ligger i bunnen av Stjørdals planforslag, som fylkesmannen uttaler seg i strid med, sannsynligvis fordi den ikke ligger eksplisitt i vårt planforslag.

Det går på at Fylkesmannen vil ha oss til å begrense det totale utbud av boligareal, for at vi skal kunne ha reell styring med hvor utbygging kommer. Mot dette står et ønske, som dessverre ikke er gjort eksplisitt  i planen, om å holde prisnivået på nye boligtomter nede. Venstre mener at så lenge vi har bygde-sentra som alle trenger flere innbyggere for å kunne forsvare et godt tilbud innen infrastruktur, kollektivtrafikk og tjenestetilbud, så er det mulig å styre utbygging mot bygdesentrene samtidig som vi kan regulere inn flere boligtomter enn hva prognosene sier at vi "trenger". All erfaring tilsier at målet om å få kanalisert 40% av boligbygginga til andre kommunedeler enn sentrum er meget vanskelig å nå. Dette er et mål som fylkesmannen aksepterer, men skal det målet nås så mener venstre at vi ha et overskudd av tomtetilbud omkring grendesentrene.

En av grunnene til tanken om fordeling av veksten med 60% i sentrum og 40% i grendesentrene er for å få til en god utbygging i sentrum. Tilgjengelighet til friområder, skoleutbygging og infrastruktur i sentrum blir vanskelig hvis veksten skal tas i ett støt i sentrum. Sentrumsutvikling som ikke skal gå utover dyrka-mark eller strandsone krever modning, og her er mindre felt omkring bygdesentrene en viktig sikkerhetsventil. For Stjørdal Venstre er det veldig viktig at vi får til åpning mot sjøen og sammenbinding av det eksisterende sentrum mot Sutterø og Tangen lenge før presset fyller opp arealene vi har til bolig og næring i sentrum, hvis ikke vil vi kveles. Parkering i kollektivknutepunktene med nye reisemønstre må få sette seg før vi fyller alle nye arealer i sentrum. Tilsvarende må grønt-drag og gang/sykkel traseer fra sentrum oppover/østover komme før presset blir for stort.

Vi skal nå gå igjennom innsigelsene som er kommet, og presisere og justere planene. Når vi har en plan på bordet som utvetydig viser at det vesentligste av boligbyggingen i kommunedelene faktisk vil styrke sentrene og bidra til at infrastruktur og tjenestetilbud blir bedre utnyttet og mer rasjonelt å drive, føler Venstre i Stjørdal seg trygge på at vi skal få til en arealplan som ikke møter innsigelser.